Alles over...BestemmingenReisblogSri Lanka

Alles wat je moet weten over vervoer in Sri Lanka

Sri Lanka is een relatief klein land (2x Nederland) en daarom een ideaal land om veel te zien in korte tijd. Je kan creatief omgaan met het vervoer waardoor de rit zelf al een avontuur is! Zo pak je voor de kortere stukken een vrolijk gekleurde tuktuk (met driver of je stapt zelf lekker achter het stuur). Wat ook een hele belevenis is, is het reizen per lokale bus in Sri Lanka of natuurlijk de bekende treinrit van Kandy naar Ella. Kies je voor gemak dan huur je een privéauto en laat je je lekker comfortabel en met airco rondrijden. Oftewel: mogelijkheden te over!

Sigiriya (12)

Tuktuk

De meest gebruikte vervoersmiddel in Sri Lanka is wel de tuktuk. De wegen zijn er vol van. Voor kortere stukjes (en soms ook gewoon voor langere afstanden) is het gebruik van een tuktuk ideaal. Ze rijden overal op straat en je kan er gewoon één aanhouden. De prijs spreek je van te voren af zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Je kan ervoor kiezen om gewoon een tuktuk als taxi aan te houden maar je kan tegenwoordig ook zelf achter het stuur plaatsnemen! Een super leuke ervaring waardoor je sneller met locals in contact komt en makkelijker van de gebaande paden komt. Dit kan je regelen via TukTuk Rental.

(let op: sommige drivers krijgen commissies van winkels of hotels waar je eigenlijk helemaal niet naartoe wilt. Laat je dus niets wijsmaken en laat de driver je gewoon brengen naar jouw bestemming en als je twijfelt: je onderbuik gevoel zegt vaak genoeg.)

Bus in Sri Lanka 1

Bus

Het openbaar vervoer per bus is verbazingwekkend goed geregeld en kost bijna niets. Voor een ritje van ongeveer 4 uur betaal je rond de € 1 (wisselend per bus & route). In elke (wat grotere) stad heb je een busstation waar regelmatig bussen rijden van stad naar stad. Wil je ergens halverwege eruit, bespreek dit dan met de buschauffeur voordat je instapt. De bus in Sri Lanka is zeker een lokale ervaring. Je ziet hier weinig toeristen en de vele locals maken graag een praatje met je. Aangezien de bankjes smal zijn en het passagiersaantal vaak hoog is kan het wel een volgepakt ritje zijn.

Bus in Sri Lanka 2

Trein

Naast de bus in Sri Lanka kan je ook de trein pakken. De trein is de laatste jaren zo populair geworden dat je het ondertussen bijna beter een attractie kunt noemen die je toevallig ook van A naar B brengt. Ben je op reis door Sri Lanka dan kan je bijna niet thuiskomen zonder een treinritje te hebben gemaakt van Kandy naar Ella, veruit de populairste route. Maar er zijn meer mooie routes. In Sri Lanka vind je in totaal drie treinroutes. Er loopt één van Colombo via de kust naar het zuiden (Matara) via Hikkaduwa en Galle. De tweede lijn loopt vanaf Colombo via Kandy en Ella naar Badulla en de laatste vertrekt vanaf Colombo richting het noorden en via de culturele steden Anuradhapura en Polonnaruwa en Trincomalee. De treinen rijden behoorlijk langzaam en zijn dus zeker niet de snelste optie. Wel een leuke ervaring en een toffe plek voor mooie vakantiekiekjes. Ook voor de prijs hoef je dit zeker niet te laten voor een euro zit je al een paar uur in de trein (afhankelijk van je route). Je kan de trein niet van de voren boeken, je koopt je kaartje gewoon op het treinstation.

Bus in Sri Lanka 3

Privéauto

Dit is tevens de duurste optie maar wel erg makkelijk als je snel van A naar B wilt gaan. Het is veruit de snelste manier van reizen en voornamelijk ook lekker comfortabel met airco. Je kan de prijs vrij makkelijk vooraf berekenen waardoor je weet wat een goede prijs is. De rekensom is het aantal kilometers x 75 (afhankelijk van het type auto kan het iets meer of minder zijn). Dus wil je bijvoorbeeld van Sigiriya naar Trincomalee (100 km) dan is dit 100 x 75 = 7500 rupee (= € 40). Veel chauffeurs rekenen 37 per kilometer maar die rekenen ook hun terugweg aangezien zij ook weer terug moeten, dus je komt dan op hetzelfde uit. Je kan via The Local Package gemakkelijk je privévervoer regelen zodat je hier verder niet over na hoeft te denken.

Naar je bestemming

Ga jij naar Sri Lanka en wil je een bijzondere plek verblijven? Bezoek dan één van onze off the beaten track locaties en krijg een local experience door mee te leven met een lokaal gezin. Ga bijvoorbeeld op bezoek bij Amma in KandyMala in Batticaloa of een afgelegen dorp in een authentiek Sri Lankaans gezin in Kudawewa.

Bekijk hier meer locaties:

Lees meer reisblogs

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *