fbpx
BestemmingenReisblogSumatra

Sumatra: reizen op één van de grootste eilanden ter wereld

sumatra reizen

Afgelopen jaar bezocht ik Sumatra (Indonesië) voor het eerst. Ik dacht dat ik tijdens een tweeweekse reis wel een goede indruk zou kunnen krijgen van het eiland. Eenmaal aangekomen bleek dat toch iets te ambitieus. Wist je dat Sumatra het op vijf na grootste eiland ter wereld is? De afstand van noord naar zuid is maar liefst 3.000 km, dat is dezelfde afstand als van Amsterdam naar Marrakech! Een local vroeg mij dan ook hoelang het vliegen is van noord naar zuid Nederland. Toen ik vertelde dat wij in Nederland geen binnenlandse vluchten hebben, was de verbazing enorm ;-).

Je kunt er op Sumatra makkelijk een paar maanden over doen om de cultuur en het landschap te leren kennen. De kans dat je zoveel tijd hebt om te gaan reizen is helaas klein ;-). Daarom neem ik je in deze reisroute mee langs mijn acht Sumatra hoogtepunten. Wil jij de gehele reisroute downloaden? Kijk dan hier. 

Reisroute Sumatra
12854092 - indonesian aquarium

1. Pulau Weh, een onvergetelijk bezoek aan de onderwaterwereld

Begin je rondreis Sumatra gelijk troptisch met een bezoek aan Pulau Weh. Hier kan je Marine National Park bezoeken, waar ze er alles aan doen om de oceaan beschermen. Op het eiland vind je een diversiteit aan vissen, koraal en riffen. De helder blauw water en bounty stranden zullen je bezoek aan Pulau Weh onvergetelijk maken!

Accommodaties op Pulau Weh 

tangkahan jungle brug

2. Batu Katak, eerste ontmoeting met de vriendelijke jungle

De enorm aardige gidsen in Batu Katak laten je graag ‘hun’ jungle zien tijdens een trekking. Hier kun in real life wilde orang-oetangs zien, verschillende apen, olifanten en als je heel veel geluk hebt tijgers en neushoorns. Zoek de verfrissing op en ga met een tube over de rivier en vindt de ‘hidden paradises’ van de omgeving.

Bezoek Batu Katak

batu-rongring-rivier-uitzicht

3. Batu Rongring, ga helemaal off-the-beaten track

Batu Rongring is niet enorm makkelijk te bereiken en is precies om die reden ook echt off-the-beaten track. Je bereikt de lodge via de rivier, je krijgt dus natte voetjes. In dit dorp is het een oase van rust. Je verblijft in een prachtige bungalow direct aan de rivier. In de ochtend neem je een duik in de rivier voordat je vervolgens de jungle verder gaat ontdekken.

Bezoek Batu Rongring

40687272 - sibayak volcano near berastagi in northern sumatra, indonesia

4. Berastagi, bezoek de vulkaan Gunung Sibayak

Berastagi is de ideale plek om de mooie vulkaan Gunung Sibayak te bekijken. De trekking er naartoe is namelijk vrij makkelijk en er zijn verschillende manieren om op de vulkaan te komen. Het door Nederlanders opgerichte Berastagi is dé uitvalsbasis voor bewoners van Medan, in verband met haar koele heuvels, dus vermijdt de weekenden ivm drukte.

Accommodaties in Berastagi

tobameer

5. Lake Toba, ga terug in de tijd en neem een duik in het diepste meer ter wereld

Ga terug in de tijd toen de familie Karo Batak hier hun thuis van hebben gebouwd. Verblijf in één van de prachtige traditionele huizen en neem vanaf je veranda een duik in Lake Toba. Met prachtige vergezichten kun je hier heerlijk wegdromen en ontspannen. Kortom: Lake Toba mag niet ontbreken in deze reisroute door Sumatra.

Accommodaties bij Lake Toba

omgeving-7

6. Banyak eilandengroep, de ultieme expeditie Robinson ervaring

De ultieme expeditie Robinson ervaring krijg je op Pulau Banyak. Bezoek de verschillende onbewoonde eilanden met een visser op zijn bootje, eet een kokosnoot. Of ga met een kayak op ontdekking over het helder blauwe water of ontdek de onderwaterwereld tijdens het snorkelen of duiken. Surfers komen vanuit de hele wereld om bij één van de Banyak eilanden de beste golven te pakken.

Bezoek Pulau Banyak – Tailana

22874760 - indonesia countryside on the west sumatra island near bukittinggi city resort  waterfall in the harau valley

7. Bukittinggi, Harau valley & Lake Maninjau

Ondanks dat Bukittinggi de tweede grootste stad van Sumatra is, vind je vlak buiten de stad indrukwekkende natuur. Bezoek Harau Valley voor de canyons en imposante rotsformatie. Op je reis door dit gebied kom verschillende mooie watervallen tegen. Vervolg je reis naar Lake Maninjau. Een schitterende plek om even bij te komen bij het kratermeer omgeven door jungle.

Accommodaties in Bukittinggi

24871328 - view from slope of volcano kerinci in indonesia

8. Kerinci valley, bergen, valleien, vulkanen, meren en oerwoud

De omgeving van Kerinci Valley heeft zoveel te bieden dat je je er makkelijk een week kunt vermaken. Het Kerinci Seblat National Park is beschermd en je kunt er dan ook goede trekkingen doen. De vele meren, jungle gebieden en bergen maken de omgeving tot een walhalla voor (alle typen) hikers en mensen die graag off-the-beaten-track gaan.

Accommodaties in Kerinci Valley

Download de volledige reisroute

Ben jij klaar voor vertrek? Download dan de volledige reisroute. Hierin vind je voor iedere bestemming veel tips en vertellen we je hoe je je vervoer van A naar B kunt regelen. 

Download de volledige reisroute

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *