In Sri Lanka is er genoeg om je over te verbazen wat betreft cultuurverschillen. Super leuk, maar soms wou je toch dat je het even van te voren had geweten. Daarom deel ik vandaag mijn insider reistips Sri Lanka met jullie die je reis nóg relaxter en zorgelozer maken. Enjoy!
1. Sit back & relax
Sri Lanka is een toegankelijk land en dus ook geschikt voor reizigers die nog niet zo veel ervaring hebben met reizen buiten Europa. De locals zijn vriendelijk, de meeste mensen spreken Engels en het is makkelijk om van plaats naar plaats te reizen in verband met de korte afstanden. Daarbij is de natuur afwisselend (van jungle, tot strand, tot rijstvelden) én het eten heerlijk. Kortom: een heerlijke bestemming!
2. Lost in translation: ja of nee…?
Over ‘lost in translation’ gesproken… Sri Lankezen schudden ‘nee’ met hun hoofd als ze willen aangeven dat ze je wél begrijpen. Dit kan echt super verwarrend zijn! Het schudden gaat er wel net iets anders aan toe dan ons ‘nee-schudden’, maar onbewust vul je hun reactie toch telkens in als een ‘nee’.
3. Ons favoriete onderwerp: over eten en zo!
Sri Lankezen houden van lekker pittig eten. Gelukkig zijn ze de westerlingen inmiddels wel gewend, dus in restaurants en zelfs ook bij locals thuis, krijg je over het algemeen een best toegankelijk maaltje. Het belangrijkste gerecht dat ze serveren is ‘Rice & Curry’. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het absoluut niet! Rice & Curry bestaat uit meerdere schaaltjes met verschillende gerechtjes. Denk aan: linzencurry, papadums (een soort kruising tussen naanbrood en kroepoek) en heerlijke vis- of kipgerechtjes.
Sri Lankezen kopen hun groente vaak vers op de markt en staan vervolgens echt uren in de keuken om dit te bereiden. Wel typisch om te weten dat ze dit niet met elkaar samen eten, maar gewoon op een krukje in het huis of voor de tv. Lang tafelen is niet iets wat in hun cultuur zit.


4. Rode tanden en gesmak
De nationale verslaving in Sri Lanka is het kauwen van betel nootjes. Deze noot is eigenlijk een soort van drugs die -volgens velen- zowel stimulerend als medicinaal werkt. Je ziet eigenlijk de hele dag door mensen enthousiast kauwen op de nootjes en rood spuug uittuffen (heel smakelijk dus). Door het veelvoudig kauwen van de nootjes kleuren je tanden langzaam rood. Niet zo heel aantrekkelijk, zeker als je je bedenkt dat er op de lange termijn gezondheidsrisico’s aanzitten.
5. Over vervoer en zo
Van A naar B komen in Sri Lanka is gelukkig meestal niet zo moeilijk! De afstanden zijn relatief kort, waardoor je (als je een beetje een handige reisplanning maakt) helemaal niet zo lang hoeft te reizen op een dag. Qua vervoer zijn er 4 gebruikelijke opties:
- Privevervoer: dit is de duurste optie maar ook het meest comfortabel. Een chauffeur kost +/- 75 roepie per kilometer die je wilt afleggen. Hier zit de terugweg van de chauffeur al bij in. Handig om te weten want zo kan je uitrekenen of je een goede prijs betaalt.
- Bus: tussen eigenlijk alle grote plaatsen in Sri Lanka zijn busverbindingen. De bankjes in de bus zijn behoorlijk krap en het kan behoorlijk druk worden. Aan de andere kant is het een toffe lokale ervaring, zeker niet ingewikkeld en super goedkoop!
- Trein: de trein wordt door locals zelf steeds minder gebruikt, maar voor toeristen is het een des te leuke opties. Het vervoer met de trein is erg langzaam, maar het uitzicht is prachtig! Zeker de rit tussen Ella en Kandy is erg geliefd omdat je over de beroemde ‘nine arches’ brug rijdt en het uitzicht zo mooi is. Kaartjes kopen voor deze treinrit kan helaas niet via internet. Dit kan je gewoon doen op het perron of via een lokaal reisbureau.
- Tuktuk: de tuktuk met chauffeur is een super handig vervoersmiddel voor korte ritjes. Een bijzondere andere optie om te reizen in Sri Lanka is om zélf een tuktuk te huren en hiermee door het land te reizen. Dit is een hele toffe manier om in contact te komen met locals en makkelijk van de gebaande paden af te gaan. Een betrouwbare organisatie voor het huren van een tuktuk is tuktuk Rental. Houd er in je reisplanning wel rekening mee dat je niet heel lange afstanden op een dag kunt afleggen.
Extra: meer weten over vervoer? Lees dan deze blog.


6. Douchen op z’n Sri Lankaans
Toen wij in het totaal niet-toeristische dorpje Kudawewa waren, hadden we een wel heel bijzondere ‘local ervaring’. We gingen namelijk douchen in de Sri Lankaanse stijl. Dit betekent dat je een soort grote doek omwikkelt en met doek en al onder de douche gaat staan. De douche is gewoon een kraan op een lange paal op een openbare plek. Er is geen verdere beschutting, wat verklaart waarom je een doek om doet.
Vroeger was deze manier van douchen heel normaal, inmiddels zie je dit alleen nog maar op het platteland, ver weg van de plekken waar toeristen normaal gesproken komen.
7. Te toeristisch? Verblijf ook eens in een homestay
Sri Lanka is (zeker de afgelopen jaren) behoorlijk in trek bij toeristen. Ben je op zoek naar een local vibe en authentieke ervaring? Verblijf dan eens in een homestay waarin je meeleeft met een lokale familie. Een bijzondere ervaring en echt een aanvulling op de rest van je reis! Een echt authentieke homestay in Sri Lanka kan je hier vinden. Ga je voor het eerst verblijven in een homestay? Dan kan je hier onze FAQ over verblijven in een homestay vinden.
Ook leuk: download hier gratis onze reisgids ‘Sri Lanka off the beaten track’.
8. Over kleding en zo
Als je op vakantie gaat naar een warm land, neem je natuurlijk het liefst een koffer mee vol hemdjes en korte broeken. Voor sommige (strand)-bestemmingen in Sri Lanka is dit een prima keus maar als je verder het land in reist zullen veel locals het waarderen als je je schouders en knieën bedekt. Wel zo handig om even rekening mee te houden als je inpakt.
Als je reist in Sri Lanka zullen de prachtige, kleurrijke sari’s (soort van jurken) die de vrouwen dragen je zeker opvallen. Het aantrekken van een sari is een hele kunst, maar onze lokale host in Kandy helpt je er graag mee. Mannen dragen in hun vrije tijd een soort ruime rok, gemaakt van een doek die ze om hun middel vastknopen.
Meer Sri Lanka reisinspiratie…
In deze blog vertelden we je vooral over de meest opvallende cultuurverschillen. Vind je het leuk om meer te lezen? Kijk dan hier:


Ik heb jou blog aandachtig gelezen en vindt het leerzaam voor de nieuwe Sri Lanka bezoekers,al woon ik nu reeds meer dan 5 jaar in dit prachtige land wat voor die tijd 33 keer heb bezocht, wat wel genoeg zegt. Inmiddels heb ik zelf een klein reisbureau alwaar ik de Nederlandse toerist help met plannen en verzorgen van hun vakantie in SL. Ook heb ik een mooi huisje nu 4 jaar geleden nieuw gekocht waarin ik twee kamers vrij heb die ik verhuur aan de gasten die SL bezoeken met of zonder geboekt te hebben bij SAY – Tours. SAY is de afkorting van Stichting Ayubowan Yaluva Sri Lanka, dit is een stichting waar ik de mensen in Sri Lanka aan eeb=n beter bestaan probeer te helpen, de chauffeurs van SAY – Tours staan 5% van de auto kosten af voor deze stichting