Herken je dat? Dat je op reis het liefst bespaart op (wegwerp) plastic maar dat het je niet bepaalt makkelijk wordt gemaakt. Drinken doe je uit plastic waterflesjes en alles wat je koopt zit verwikkeld in minstens twee lagen plastic. Het is vaak heet op reis dus je moet ook nog eens veel meer drinken dan in Nederland. Ik vind het soms behoorlijk lastig!
Afgelopen week ging ik daarom de challenge met mezelf aan om al mijn water te filteren zodat ik geen (nieuwe) plastic waterflesjes hoefde te kopen. In deze blog lees je hoe dit mij verging =)

Waarom deed ik dit eigenlijk?
Natuurlijk is het handig om vooraf even te benoemen waarom ik deze challenge met mezelf aanging. Ik lees op internet en zie in documentaires en op tv steeds meer over de enorme plastic soep die we met z’n allen creëren en die de aardbol (het milieu en dus de dieren en dus ons) behoorlijk aantast. Van dichtbij merken wij vaak de impact niet en daardoor voelt het soms minder belangrijk. Maar als ik dan zie en hoor hoe enorm de impact daadwerkelijk is merk ik dat ik graag mijn steentje bijdraag om dit grote probleem tegen te gaan, hoe klein mijn bijdrage ook zal zijn.
Op reis kan je bijna nooit uit de kraan drinken dus koop je water in plastic flesjes die je vervolgens weer weggooit. Single-use plastic dus. Uitgerekend als je (minimaal) 4 flesjes van 0,5 liter per dag gebruikt en je 3 weken op vakantie/reis bent, dan gebruik je 84 waterflesjes per persoon! In veel van de populaire backpacklanden in Azië kunnen ze dit niet goed verwerken en belandt het in de natuur en in de oceanen.
Voor mij dus een reden om zo min mogelijk te gebruiken!

Lees hier hoe het mij verging: ‘een week zonder (nieuwe) plastic waterflesjes!’
Dag 1: Bij aanvang heb ik: een waterfilter die ik vanuit Nederland heb meegenomen en twee kleine plastic waterflesjes. Ik denk bij mezelf: misschien had ik iets meer flesjes moeten bewaren zodat ik die kan gebruiken deze week. Maar dat is achteraf gesproken :P. Deze week doe ik het met deze twee flesjes! Ik zit in een homestay in Pai, Thailand, en hier kan ik makkelijk mijn flesjes vullen. De host is enorm onder de indruk en wil graag zelf ook zo’n filter. Mooi om haar enthousiasme te zien! In de avond kom ik aan in Chiang Mai en gaat het (zo denk ik dan) direct mis. Ik ben op bezoek bij een nieuwe lokale host voor The Local Package en krijg een glas water uit een fles. Tot mijn verbazing zie ik dat het een statiegeld-fles is. Ik vraag ernaar bij de host en hij vertelt dat hij altijd statiegeldflessen koopt. Deze zijn veel goedkoper (4 eurocent) en milieuvriendelijker. Wanneer ik die avond terugkom in mijn hotel zie ik dat ik mijn waterflesjes kan bijvullen uit de glazen kannen (water komt uit grote 20l statiegeldflessen). Een goede eerste dag!
Dag 2-3: Vandaag vertrek ik naar een afgelegen dorp in de bergen en kan ik tot mijn verrassing makkelijk mijn waterfilter gebruiken. Het water komt uit de bergen dus is al behoorlijk schoon en met mijn filter is het helemaal drinkbaar. Helaas eet ik iets verkeerds en krijg ik een zakje ORS van een local in mijn flesje water gegoten. Super lief en fijn! Maar dit flesje kan ik nu niet meer voor water gebruiken. Ik krijg een nieuw flesje en koop een fles cola om de bacteriën te doden. Helaas dus toch twee nieuwe flesjes erbij.
Dag 4-5: Op dag 4 vertrek ik naar in een homestay in een nieuw afgelegen dorp in een prachtige vallei met dezelfde host als waar ik het ‘statiegeldfles’-water van kreeg. In de homestay hebben ze soortgelijke flessen en kan ik onbeperkt drinken uit deze flessen. Ideaal!
Dag 6-7: Ik ben terug weer in een (ander) hotel in Chiang Mai en kan mijn waterfilter gebruiken om mijn twee flesjes te vullen. Het water is niet heel koud uit de kraan dus ik stop de flesjes in mijn koelkastje en ik heb weer lekker fris water.



Conclusie
Vooraf dacht ik dat het waarschijnlijk wel lastig zou gaan worden. Vooral omdat je soms onderweg geen toegang of tijd hebt om water te filteren en dat het allemaal ingewikkelder zou zijn. Mijn conclusie is dat je in de ochtend het beste even tijd kan vrijmaken om je flesjes te vullen zodat je de rest van de dag water hebt.
Helaas heb ik de challenge niet voor 100% gehaald maar ik vind 2 nieuwe flesjes in een week toch een behoorlijke overwinning als je bedenkt dat een gemiddelde reiziger 28 per week gebruikt!


Hoe werkt zo’n waterfilter?
Je hebt waarschijnlijk verschillende soorten maar ik heb deze reis de waterfilter van het merk Care Plus gebruikt. Deze waterfilter werkt heel makkelijk! Je hebt een zak waar je het ongefilterde water indoet, draait het zwart buisje erop en knijpt de zak water leeg in je schone waterfles. Na ongeveer 5-10x filteren kan je de filter schoonmaken door met de witte spuit ongeveer 5x (met schoon gefilterd) water door het zwarte buisje in omgekeerde richting te spoelen. Klaar is kees! Super makkelijk toch?
Deze filter heeft een levensduur van 350.000 liter. Dit zal je dus niet heel snel bereiken in je leven en is dus super duurzaam!
Ook zo’n handige waterfilter kopen?
In verschillende outdoorwinkels en webwinkels kan je deze waterfilter vinden. Je betaalt hier ongeveer € 39,95 voor en hebt dan je leven lang schoon water! (koopje toch?!) Gelukje: Momenteel is hij in de aanbieding op bol.com!