fbpx
Lokale ervaringReisblogReisinspiratieSumatra

Interview Carly: van de dierentuin naar de jungle Leuser National Park

Leuser National Park

Afgelopen jaar ontmoetten wij Carly Day in de jungle van Sumatra. Ze was als een vis in het water en voelde zich helemaal thuis! Dit was bijzonder om te zien aangezien ze uit een heel andere cultuur kwam, namelijk uit New Zeeland. Carly was voor ons de perfecte brug tussen onze ‘westerse’ cultuur en de lokale cultuur aangezien ze beide nu goed kent. Zo hebben we veel culturele verschillen én overeenkomsten kunnen ontdekken. Een bijzondere ervaring! Daarom delen we graag met jou haar verhaal.

Even voorstellen…

‘Mijn naam is Carly Day, maar in Sumatra word ik gewoon Charlie genoemd! Ik ben al sinds kinds af aan dol op dieren en op een boerderij opgegroeid met huisdieren als: schapen, koeien, geiten, konijnen, katten. Ik had pleegdieren vanuit SPCA al tiener. Ik heb mijn diploma gehaald voor dierenarts in 2003 en had daarna het geluk om een traineeship te mogen doen in New Zeeland voor de cursus Captive Wild Animal Management. Hiervoor werkte in de Auckland Zoo. Ik heb hier 12 fantastische jaren gehad waarvan 10 jaar met apen waar ik helemaal verliefd op werd! Mijn voorkeur ging dan uit naar orang-oetangs.

Momenteel woon ik in de verlaten jungle Leuser National Park in Sumatra, Indonesië. Hier coördineer en manage ik het programma The Sumatran Dog Health Program samen met de oprichtster Jessica Mckelson. Een fantastisch programma dat gratis vaccinaties, sterilisatie en gezondheidszorg biedt voor de honden in de omliggende dorpen.

Daarnaast ben ik vrijwilliger in de lokale community waarbij ik de lokale mensen help om duurzaam te leven en vele andere zaken die er nodig zijn. Door mijn freelance schrijfklussen kan ik rondkomen en het leven leiden dat ik nu doe.’

Leuser National Park
Leuser National Park

Wat was de reden dat je naar Sumatra ging?

‘In 2009 toen ik werkte met orang-oetangs in Auckland Zoo kreeg ik de mogelijkheid om naar Sumatra te reizen. Onze dierentuin financierde het project Sumatran Orangutan Conservation Project waarvoor we een maand rondreisden om gewonde en wees orang-oetangs te mogen helpen. In dit project onderwezen we de lokale medewerkers om het gedrag van de orang-oetangs te bestuderen en begrijpen zodat de dieren de beste mogelijkheid op overleven hadden in de wildernis.

Ik was nog nooit buiten Australië of New Zeeland geweest en dit gaf mij de mogelijkheid om gebieden buiten onze landgrenzen te verkennen. Tijdens deze trip werd ik verliefd op de jungle en de ervaring in dit regenwoud was echt onbeschrijfelijk!

Een paar jaar later reisde ik naar Jantho in Aceh (Sumatra) om vrijwilligerswerk te gaan doen en werd dit gevoel weer bevestigd. Na deze ervaringen ging ik minstens 1x per jaar naar Sumatra en het liefst nog vaker waardoor de liefde voor dit eiland alleen maar groeide.’

Wat was de grootste reden dat je niet meer bent vertrokken van Sumatra?

‘Elke keer als ik weer terugkwam in New Zeeland had ik het idee dat ik de verkeerde kant op reisde naar huis toe. Ik was niet blij om naar huis te gaan en had heimwee geen heimwee op Sumatra naar huis maar in New Zeeland wel naar Sumatra. Toen kreeg ik twijfels of ik nog wel in de dierentuin wilde werken, leven in een materialistische cultuur en zonder goed werk/privé balans en plezier in mijn vrije tijd. Ik maakte de beslissing om een paar maanden onbetaald verlof op te nemen en ben gaan rondreizen om te kijken of het de vakantie-vibes was die ik miste of dat er meer achter zat. Tijdens het reizen ontdekte ik dat het niet de vakantie-vibe was maar dat ik me écht thuis voelde op deze plek. De beslissing was dus makkelijk gemaakt! Ik nam ontslag en noem Tangkahan nu mijn thuis.’

Leuser National Park
Leuser National Park

Wat vind je het allerleukst aan de jungle van Sumatra?

‘Er zijn zoveel dingen die mij aantrekken aan Leuser National Park! Allereerst natuurlijk de prachtige natuurlijke attracties: de majestueuze rivier op slechts enkele voetstappen van mijn huis, de natuurlijke hotsprings, de prachtige watervallen en alle ontzettend bijzondere wildlife dat leeft hier in de jungle, onze achtertuin.

Als tweede is het het dorp zelf dat mij zo aanspreekt. De lokale mensen zijn zo vriendelijk en gastvrij en voelen voor mij echt als familie, vanaf het moment dat ik hier aankwam. Nu twee jaar later heb ik dit gevoel nog steeds. Ondanks dat de mensen hier weinig hebben in vergelijking met het land waar ik vandaan kom, hebben ze altijd een glimlach op hun gezicht en zijn ze altijd blij! Ik kan lekker badderen in de rivier, kijk vanuit mijn raam uit op de jungle, kan mijn haar wassen onder een waterval, word wakker gemaakt door de geluiden van gibbonaapjes en het leven is hier heerlijk simpel en authentiek.’

Wat was je grootste culturele uitdaging?

‘Voor mij waren de culturele verschillen niet zo’n uitdaging. Ik heb ontzettend veel respect en begrip voor de manier van leven hier, meer dan voor hoe vele mensen leven in de ‘westerse wereld’. Door de lokale taal te leren kreeg ik hier steeds meer mogelijkheden en vond ik makkelijker mijn weg. Het voedsel is soms een beetje een uitdaging omdat ik niet zo goed tegen pittig eten kan. Iets wat de lokale mensen hier enorm lekker vinden! Voor mij komt het dus vaak neer op rijst.

Cultureel gezien is het belangrijk om respect te hebben, je degelijk te kleden in de dorpen, geen bikini’s tijdens het zwemmen bijvoorbeeld. Ik heb wel regelmatig dat ik voorspelbaarheid van mijn oude leven mis, waarin ik flexibel was, even naar de supermarkt kon rijden in een paar minuten om keuze te hebben uit alles wat je maar kan bedenken. Maar dit is slechts een klein offer als je kijkt naar wat ik er voor terug krijg hier!’

Waarom zouden reizigers de Leuser jungle (Sumatra) moeten bezoeken volgens jou?

‘Het Leuser Ecosysteem is een echt unieke plek en moet echt beschermd worden. Dit is de laatste plek op aarde waar je orang-oetangs, tijgers, olifanten en neushoorns op 1 plek kan vinden. Ik voel me bevoorrecht om aan de rand van deze jungle te mogen leven en het te kunnen bezoeken wanneer ik wil. Hoe hard mensen ook al strijden, er is een grote kans dat de jungle het niet gaat overleven door de grote industrieën zoals palm olie die de junglegrenzen telkens verschuiven. Als je Leuser bezoekt heb je niet alleen een hele unieke ervaring waarin je een echte connectie met de natuur kunt ervaren maar je komst draagt ook bij aan het behoud van deze jungle. Sumatra wordt vaak overgeslagen door reizigers omdat het nog niet heel bekend is. Het is zo’n vreselijk onderschat eiland! Je kan vulkanentrekkingen maken, bijzondere hooggelegen meren bezoeken, rijke regenwouden verkennen, fantastische dieren zien en bounty stranden met de mooiste snorkel- en duikplekken vinden! Doe daar nog de altijd vrolijke en vriendelijke mensen bij en je hebt een totaalpakket! Ik zou Sumatra echt iedereen aanraden!’

Verblijven in de jungle?

Check hier het aanbod van The Local Package in de jungle van Sumatra:

Leuser National Park
Leuser National Park

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *