fbpx
groen vliegen

Reizen en het bezoeken van verre, onbekende bestemmingen: daar worden wij vrolijk van! Waar we (veel) minder vrolijk van worden is dat we daarvoor moeten vliegen. Het valt niet te ontkennen: vliegen is enorm belastend voor onze planeet omdat een vliegtuig enorm veel CO2 uitstoot. Tijd om eens te onderzoeken hoe je als reiziger groener kunt vliegen.

Écht groen = niet vliegen ?

Allereerst geldt: beter voorkomen dan genezen. Als je gewoonweg niet per vliegtuig reist, is dit het allerbeste voor het milieu. Tijdens het backpacken kan het soms aantrekkelijk zijn om een binnenlandse vlucht te nemen voor een korte afstand. Kan je dit voorkomen? Doe het dan liever niet! Zo houden we onze planeet leefbaar.

Toch vliegen = je vlucht compenseren

De kans is groot dat je er al wel eens van hebt gehoord: je kunt ‘groen vliegen’ door je vlucht te compenseren. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Kort gezegd komt het erop neer dat je naast je vlucht nog iets extra’s betaalt waarmee je projecten ondersteunt die juist góed zijn voor het milieu. Het geld wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de aanleg van windmolens in India, het bevorderen van klimaatslimme landbouw of het gebruik van biogas. Dit is belangrijk om te doen: zeker nu vliegen zo ‘normaal’ is geworden voor veel mensen, is het belangrijk dat we ook de schade zoveel mogelijk beperken!

Er zijn verschillende organisaties waarbij je je vlucht kunt compenseren. Bijvoorbeeld Fair Climate Fund, Treesforall en Greenseats.

Hoe pakken wij het aan?

We maken het niet mooier dan het is: als gepassioneerd reizigers zitten wij met enig regelmaat in het vliegtuig. Wij vinden groen vliegen belangrijk en compenseren daarom onze vluchten via Greenseats. Dat is simpel: je voert in waar je naartoe gaat en ziet dan gelijk wat de schade is van jouw reis. Van het bedrag dat je overmaakt zorgt Greenseats er onder andere voor dat huishoudens in ontwikkelingslanden kunnen overstappen op duurzame energie.

O ja, je hoeft niet bang te zijn dat dit enorm duur is. Als voorbeeld: voor een enkeltje Jakarta betaal je zo’n € 8,- aan Greenseats. Dat is maar een klein bedrag toch, op zo’n ticket.
Wij zeggen: doen!

Meer lezen over groen reizen?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *