fbpx
BestemmingenReisblogVietnam

DIY: fix in 4 stappen zelf je trip naar de Mekong Delta

Mekong Delta trip

Regelmatig krijgen wij de vraag van reizigers hoe ze de Mekong Delta in Vietnam het beste kunnen bezoeken. Het makkelijkste is natuurlijk om gewoon in Ho Chi Minh City een kant-en-klare tour te boeken. Nadeel is dan wel dat deze tours erg toeristisch zijn en je met een groep op pad gaat waardoor je veel minder vrijheid hebt. Trek jij liever je eigen plan? Dan is deze blog voor jou interessant! We vertellen je namelijk hoe je je eigen tripje kunt plannen naar de Mekong Delta. Dan heb je niet alleen alle vrijheid maar ben je ook nog eens voordeliger uit ?.

First things first: waarom zou je naar de Mekong Delta willen?

De Mekong rivier komt door o.a. China, Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam. In Vietnam splitst de rivier in tientallen armen. Deze regio noemen we de Mekong Delta. De regio bestaat uit allemaal kleine (schier) eilandjes die worden omgeven door de Mekong rivier.

De Mekong Delta is een ‘on off a kind’ regio in Vietnam. Voor mij voelde een bezoek aan de Delta als een reis terug in de tijd. Als reiziger kan je op de Mekong rondvaarten maken en zien hoe de bevolking leeft op en rond de rivier. Je krijgt zo een bijzonder inkijkje in het traditionele Vietnamese leven.

Volg deze 4 stappen om zelf je Mekong Delta trip te regelen.

Stap 1: een bed om in te slapen

Om de Mekong Delta écht te zien wil ik adviseren om er minimaal 1 nacht te verblijven maar liever nog 2 of 3. De eerste stap is natuurlijk om een goede plek te vinden om te overnachten. Veel reizigers geven aan het lastig te vinden om zelf iets te vinden in de Delta omdat er bijna geen ho(s)tels zijn te vinden. Gelukkig is er een andere mogelijkheid, namelijk het verblijven in een homestay. Je verblijft dan bij een lokale familie. Zelf verbleef ik op het eiland Thoi Son bij de fantastische host mister Tan. Een heel fijne plek om het lokale leven te leren kennen met genoeg comfort en privacy. Lees hier meer over deze homestay.

Ben je benieuwd naar wat een homestay precies is? Lees onze FAQ over het verblijven in een homestay.

Stap 2: regel je vervoer

De Mekong Delta is best makkelijk te bereiken vanuit Ho Chi Minh City. Het handigst is om eerst naar My Tho te reizen. Op het busstation ‘Mien Tay’ in HCMC gaan er de hele dag door bussen richting My Tho. De busrit duurt ongeveer 2 uur. Vanuit My Tho kan je makkelijk per boot reizen naar de verschillende eilandjes. Er zijn genoeg lokale mensen die je graag de omgeving laten zien. Ook kan je vanuit My Tho per taxi makkelijk reizen naar de homestay van mister Tan.
Als je elders verblijft in de Delta (bijvoorbeeld in Ben Tre of Can Tho) kan je via de Futabus alvast een ticket voor de bus kopen, zie: www.futabus.vn.

Stap 3: fix je activeiten

Mijn ervaring is dat het niet nodig is om de activiteiten van te voren te regelen voor je Mekong Delta trip. Als je eenmaal bent aangekomen in je homestay, kan je host je goed helpen met het regelen van je activiteiten en je ook vertellen wat een goede prijs is. Activiteiten die je zeker op je wishlist kunt zetten zijn:

  • Ontdek de Mekong Delta per fiets
    De Mekong Delta is een prachtige regio om per fiets te verkennen. Er zijn veel groene ‘fietspaadjes’ waardoor je niet wordt opgejaagd door het hectische verkeer. Afhankelijk van waar je verblijft kan je bijvoorbeeld fietsen naar het eiland Phoenix. Naast een mooie fietstocht vind je hier een bedevaartsoort. In het verleden heeft een monnik (genaamd de kokosnoot monnik) 3 jaar gemediteerd, dag én nacht. Je kunt de stoel, waarop hij zat hier vinden, omgeven door een parkje vol kleurrijke (kitsch) beelden. Ook kan je naar een haven fietsen (bijvoorbeeld die van My Tho) om een mooie boottocht te maken.
  • Maak een boottocht
    Een leuke ervaring (en eigenlijk ook wel een must! ?) is om per boot de Mekong Delta te verkennen. Vanaf het water zie je net weer andere dingen en beleef je de bedrijvigheid op de rivier van dichtbij. Op veel plekken kan je een bootje regelen door gewoon een local erom te vragen. Je kunt ook naar de haven van My Tho gaan vanwaar veel (toeristische)boten vertrekken.
  • Bezoek de floating market in Can Tho
    De floating market is een enorme markt die op het water plaatsvindt. Het leukst is om deze markt vroeg in de ochtend te bezoeken, tussen 6 en 11 in de ochtend. Dan zijn de locals aanwezig om hun boodschappen te doen. Een unieke en fotogenieke ervaring!

Stap 4: relax & enjoy!! ?

De Mekong Delta is een bijzondere regio. Geniet van het lokale mensen, vaar rond over de Mekong en maak contact met lokale mensen. Zo kan je Vietnam op een heel bijzondere manier ervaren!

Meer lezen…?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *