ReisblogReisinspiratie

5 tips om te dealen met een cultuurshock bij thuiskomst

cultuurshock bij thuiskomst

Home sweet home! Na een lange reis zet ik weer voet aan Nederlandse bodem. Ik ben blij er weer te zijn! Lekker bijpraten met vrienden en familie, boodschappen doen in een Nederlandse supermarkt (ben ik de enige die dat mist?) en een áltijd warme douche en fris bed. Maar al snel daarna bekruipt mij een gek  gevoel. Wat zijn de mensen gehaast, wat is het koud buiten en wat is er eigenlijk weinig veranderd. Een cultuurshock! Gek, want ik ben toch juist weer in een voor mij bekende cultuur. Kennelijk kan je ook een cultuurshock hebben in je thuisland. Daarom 5 tips om hiermee te dealen.

1. Een zachte landing

Bij thuiskomt probeer ik altijd een dag of 3 niets in te hebben gepland. Gewoon om bij te komen van de jetlag en te doen wat ik wil doen. Nog even geen verplichtingen! Dat zorgt bij mij voor een zachte(re) landing en vermindert de cultuurshock. Want zeg nou zelf: je mag jezelf best wat tijd gunnen om bij te komen.

2. Doe de dingen die je hebt gemist

Lekker uitgebreid koken, wandelen met de hond van je ouders, Nederlandse soaps terugkijken vanuit je bed, drop eten. Het kan allemaal weer! Vergeet niet even extra te genieten van al die ‘simpele’ dingen die op reis niet konden.

3. Deel je ervaringen

Voor veel mensen geldt: verwerken doe je door je ervaringen te delen met anderen. Ik spreek na een reis dan ook graag zo snel mogelijk af met vriendinnen. Door alles nog een keer na te vertellen kan ik het nog een keer beleven. Geen zin om te praten? Dan is schrijven vaak ook een heerlijke uitlaatklep.

4. Maak een mooi fotoboek

Doe het gelijk want de ervaring leert in dit geval: van uitstel komt afstel ;-). Zoek je beste foto’s uit en maak een mooi fotoboek. Op deze manier kan je weer even wegdromen bij al die prachtige foto’s en heb je een blijvende herinnering voor de toekomst. Een win-win!

5. Heimwee hebben mag best

En het belangrijkste: heimwee hebben mag best! Vaak is heimwee een vervelend gevoel maar het geeft ook aan dat je ergens wat hebt ervaren wat zo leuk is dat je het kunt missen. En daar kan je eigenlijk alleen maar blij mee zijn, toch?

Over je cultuurshock heen? Zoek hier alvast je volgende bestemming uit 😉 !

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *