Waar je in Nederland met je OV-chipkaart en je 9292-app een heel eind komt, moet je in een ‘nieuw’ land vaak weer even ontdekken hoe je het beste rond kunt reizen. Voor Nepal gaat dit ook zeker op: het drukke verkeer in Kathmandu overweldigd menig reiziger. Daarom geef ik je alvast wat insider tips voor soepel vervoer in Nepal. Ben je op ook zoek naar een leuke reisroute? Kijk dan ook hier.
Vanaf Kathmandu airport
Ga je backpacken Nepal? Dan begint je reis waarschijnlijk op de internationale luchthaven. Dit vliegveld ligt tegen de stad Kathmandu aan. Vanaf Kathmandu airport kan je de ‘prepaid taxi’ nemen. Van te voren spreek je een prijs af met de taxichauffeur. Vergeet hierbij niet te onderhandelen! Voor een ritje vanaf het vliegveld naar Thamel (toeristische wijk) betaal ongeveer 5 euro.
Vervoer in Kathmandu
In Kathmandu is het bijna altijd druk. Overal auto’s en ontelbaar veel scooters en motoren. Het verkeer staat dan ook regelmatig volledig stil. Naast taxi’s heb je lokale bussen in verschillende formaten. Ook zijn er kleine driewielers waar mensen achterin zitten als sardientjes in een blik, die dan gevaarlijk overhellen naar één kant.
Het is verbazingwekkend hoe vaak het nèt goed gaat in het verkeer, iedereen is er blijkbaar op ingesteld om op elk moment te moeten uitwijken, remmen, gas geven.
Vervoer vanaf Kathmandu
Voor reizen naar buiten Kathmandu zijn bussen de gebruikelijkste optie voor backpackers. Vlakbij Thamel vertrekken ’s ochtends Tourist bussen naar de grote toeristische bestemmingen Pokhara en Chitwan.
Tickets kan je vooraf kopen bij verschillende tour offices, maar ook bij de bus de ochtend zelf (in mijn ervaring goedkoper). Nu lijken de afstanden naar Chitwan en Pokhara op de kaart niet groot, in de praktijk doe je er toch al gauw 8 uur over. De terugweg doe je er vaak nog langer over omdat je dan in de spits aankomt in Kathmandu.
Naar de wat minder toeristische plekken gaan vaak wel lokale bussen. Waar precies en hoe laat kan je het beste informeren bij je hotel, aan een taxichauffeur vragen of natuurlijk bij het busstation.
Grote kans dat je wagenziek wordt van alle bochten, het remmen en optrekken! Ik in ieder geval wel regelmatig. Vergeet dus niet om reispilletjes mee te nemen! Voordeel hiervan is dat je er moe van wordt en dus lekker kunt bijslapen in de bus.
De bussen zijn over het algemeen aardig goed en ze stoppen regelmatig voor een toiletbreak (niet-westerse wc’s). Er is praktisch nooit wc-papier, dus leg vooral een voorraad zakdoekjes aan en antibacteriële gel. Beide kan je in Kathmandu kopen.
Binnenlandse vluchten
Binnenlandse vluchten zijn een goede (maar minder milieuvriendelijke) optie als je de bussen zat bent. In verhouding is dit wel veel duurder (iets meer dan 100 euro), maar ook véél sneller.
Toeteren
Toeters worden volop gebruikt, zonder enig resultaat. Niemand reageert of gaat aan de kant voor het toeterende (of knipperende) voertuig. Behalve in de bergen: hier wordt het gebruikt als waarschuwing voor een bocht, voor eventueel tegemoetkomend verkeer. Waarom het in de stad wordt gebruikt blijft mij een raadsel ;).
Kortom, vervoer regelen in Nepal is best makkelijk, het enige is dat je het beste uit kan gaan van wat extra reistijd, zodat je niet teleurgesteld wordt.
Verblijf bij een community in Nepal Reisroute voor backpacken Nepal

