Bali is een prachtig eiland waar niet voor niets elk jaar heel veel toeristen naartoe komen. Buiten de mooie stranden, mooie landschappen en het lekkere eten is er veel meer te doen. Om verschillende plekken op Bali te zien is het natuurlijk handig om te weten hoe je van A naar B kunt komen. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over het vervoer op Bali.
Aankomst
De meeste reizigers vliegen naar Bali en komen aan op internationale luchthaven Ngurah Rai. Het vliegveld is vernoemd naar nationale oorlogsheld I Gusti Ngurah Rai. Hij leidde de Indonesische troepen op Bali tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Nederlanders. Je ziet zijn afbeelding ook op het bankbiljet van 50.000 roepia.
De luchthaven licht in het zuiden van Bali, op het smalste stuk van het eiland tussen Kuta en Jimbaran.
Vanaf het vliegveld is het het makkelijkst een taxi te nemen naar je eerste bestemming. Eenmaal door de douane word je vanzelf aangesproken door een grote groep taxichauffeurs die je graag naar je bestemming brengen. Het is niet ongebruikelijk dat ze 3x de normale prijs vragen dus het is slim om flink te onderhandelen. Als je verder doorloopt kom je bij een ‘officiele’ taxibalie waar ze een prijslijst hebben. Vanaf het vliegveld gelden vaste (minimum) prijzen naar alle bestemmingen. Spreek in ieder geval een prijs af voor je instapt!
Een andere optie is op een pickup te regelen bij je eerste verblijfplaats. Zo weet je vooraf precies wat je hiervoor betaalt.


Per boot
Een andere manier om op Bali aan te komen is per boot. Dit kan vanuit Java, je komt dan aan in Gilimanuk, of vanaf Lombok. Vanaf Lombok kom je, afhankelijk van waar je vertrekt en welke boot je neemt aan in Amed, Padang Bai, Sanur of Benoa harbour, dichtbij Kuta. Bij de havens word je opgewacht door taxichauffeurs die je graag naar je bestemming brengen.
Taxi’s
Omdat er op Bali nauwelijks openbaar vervoer is, is de makkelijkste manier om van A naar B te komen de taxi of privé-vervoer. De afstanden zijn vaak groot en door de warmte, regen en slechte stoepen (als ze er al zijn) is het niet fijn om ver te lopen. In de toeristische gebieden in het zuiden is het niet moeilijk om een taxi te vinden. Je wordt op straat elke 100 meter wel een aantal keer aangesproken door locals met de vraag of je transport wilt. In de minder toeristische gebieden is vervoer vaak makkelijker te regelen via de plek waar je verblijft, omdat hier veel minder taxi’s rijden.


Grab
Een andere wijze van vervoer op Bali is Grab. Grab is het Aziatische alternatief op Uber. Als je app download is het makkelijk om ritjes te plannen. In de meest toeristische gebieden lukt dit wel, maar op verschillende plekken in Bali zoals Uluwatu, Canggu en Ubud is onder invloed van de taximafia Grab niet actief. Je merkt dit vanzelf als je probeert een ritje te regelen via de app dat dit op sommige plekken niet lukt of zelfs verboden wordt. De tarieven van Grab liggen iets lager dan de reguliere meter-tarieven van de taxi, maar heel veel scheelt het niet.
Als je alleen reist kun je je via Grab ook achterop de scooter laten vervoeren, dit is nog veel goedkoper dan per taxi, vaak sneller en een belevenis op zich.
Scooter
Veel toeristen huren een scooter om zich te verplaatsen op Bali. Dit is een prima optie, maar besef je wel dat je hiervoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig hebt, ook al wordt hier vrijwel nooit om gevraagd door de verhuurder. In de toeristische gebieden kom je op elke straathoek wel een plek tegen waar je een scooter kunt huren. De kosten liggen vaak rond de 100.000 IDR per dag.
Lees hier meer over wat je moet weten over scooter rijden in Azië.
Hi The Local Package,
Twee punten die me opvallen zijn de prijs voor een scooter per dag én Grab.
Prijzen voor een scooter liggen niet hoger dan 70.000 IDR per dag, op Nusa’s 80.000 IDR (april 2019). Weet dat als je Grab gebruikt je eigenlijk een NGO aan z’n 3e of 4e vakantiehuis helpt. Het is beter de Nyoman of Made op de hoek van de straat te vragen om je mee te nemen voor een ritje. Dán support je de locals meer dan door gebruik te maken van de bovengenoemde applicatie.
Als laatste zou ik ook ‘iets’ toevoegen m.b.t. het rijden van een brommer alias motor. Mensen moeten écht hun zorg- en reisverzekering checken en specifiek vragen naar een ongeluk op Bali als er gereden wordt op het voertuig waar zij officieel geen rijbewijs voor hebben. Ik heb in de afgelopen 2.5 jaar heeeeeel vaak meegemaakt dat er ongelukken gebeurden en mensen niet of onvoldoende verzekerd waren. Dagelijks gebeuren er ongelukken onder toeristen op brommers, waarvan regelmatig met ernstige of zelfs dodelijke afloop.
Hati-hati!
Arinda
(dutchdobali.nl)
NGO=C.E.O.
Hoi Arinda,
Bedankt voor je waardevolle aanvulling!